tag:blogger.com,1999:blog-81262024899482405452024-03-13T12:23:15.323+02:00ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ - NUTRITION, FOOD AND HEALTHΔιατροφή, Επιστήμη Τροφίμων, Δημόσια Υγιεινή
- Nutrition, Food Science, Public HygieneΚωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.comBlogger71125tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-29774605408461624662023-08-09T14:35:00.005+03:002023-08-09T14:35:56.299+03:00Λόγος περί ασπαρτάμης (Ε951) Η ασπαρτάμη (μεθυλ – εστέρας του διπεπτιδίου
L-a-ασπαρτυλ-L-φαινυλαλανίνης) είναι
μια τεχνητή συνθετική (Ε951), μη θρεπτική γλυκαντική ουσία (sweet, που κυκλοφορεί με διάφορα
εμπορικά ονόματα (Nutrasweet,
Canderel,
Equal,
Sanecta,
Tri-Sweet) και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως
υποκατάστατο της ζάχαρης σε μεγάλη γκάμα τροφίμων και φαρμάκων. Παρασκευάσθηκε
από την εταιρία Monsanto
το 1965 και Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-78093596267310181152023-08-01T12:43:00.003+03:002023-08-03T10:30:48.513+03:00Η θρεπτική αξία του αυγού στη διατροφή & Έλεγχος της ποιότητας του αυγούΗ θρεπτική αξία του αυγού στη διατροφή
Χαρακτηριστικά
του αυγού
Αυγά χαρακτηρίζονται τα
ακέραια προϊόντα που προέρχονται από τα πουλερικά τα οποία είναι κατάλληλα για
ανθρώπινη κατανάλωση και για βιομηχανική παραγωγή προϊόντων προοριζόμενων για
τη διατροφή του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ως αυγά
νοούνται τα νωπά αυγά της κότας. Στα αυγά των άλλων πουλερικών δηλώνεται και Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-4044050197399478732023-05-29T18:08:00.001+03:002023-05-29T18:15:49.963+03:00Διατροφή και Σακχαρώδης ΔιαβήτηςΤι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης:
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια αύξηση
του σακχάρου στο αίμα. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να οφείλεται είτε στην
πλήρη έλλειψη ινσουλίνης (σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι ή νεανικός ή
ινσουλινοεξαρτώμενος), είτε στη σχετική έλλειψη ινσουλίνης κυρίως λόγω της
παχυσαρκίας (σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ ή των ενηλίκων ή μη
Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-26081635099381736982023-05-22T13:14:00.001+03:002023-05-29T18:16:02.518+03:00Διατροφή και Καρδιαγγειακά ΝοσήματαΠοια είναι τα καρδιαγγειακά
νοσήματα και πόσο συχνά είναι: Τα καρδιαγγειακά
νοσήματα αποτελούν μια ομάδα παθήσεων που οφείλονται στην αρτηριοσκλήρυνση και
προσβάλλουν κυρίως τα αγγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των κάτω άκρων.
Η
καρδιαγγειακή νόσος είναι η κυριότερη αιτία θνησιμότητας στον κόσμο. Περίπου το
30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο ή σε αγγειακό εγκεφαλικό
Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-51434338044515960352023-05-10T11:24:00.000+03:002023-05-10T11:41:10.819+03:00Διατροφή και ΥπερλιπιδαιμίεςΚωνσταντίνος Αλ. ΠετρόπουλοςΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος Πότε μιλάμε για υπερλιπιδαιμία.
Πόσο συχνή είναι. Πως γίνεται η διάγνωση της: Υπερλιπιδαιμία
έχουμε όταν αυξάνει στο αίμα η χοληστερίνη είναι ένα είδος λιπιδίου που
κυκλοφορεί στο αίμα και αποτελεί απαραίτητο συστατικό της μεμβράνης των
κυττάρων. Παίζει πρωταρχικό ρόλο στο σχηματισμό των περισσότερων ορμονών καθώς
και ορισμένων Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-44874165199977158272023-05-05T11:55:00.001+03:002023-05-05T11:55:13.199+03:00Πως μπορώ να καταναλώνω ασφαλή τρόφιμα στο σπίτι. Μέρος 3οΚωνσταντίνος Αλ. ΠετρόπουλοςΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος Μέρος Δ΄: Ξηρά Αποθήκευση Τροφίμων
<!--[if !supportLists]-->1.
<!--[endif]-->Τι
είναι η ξηρά αποθήκευση τροφίμων και ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες στον
χώρο ξηράς αποθήκευσης τροφίμων; Η «ξηρά αποθήκευση τροφίμων»
είναι ή αποθήκευση των τροφίμων (τα οποία δεν χρήζουν ψύξη) σε ράφια, σε
ντουλάπια, σεΚωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-9524222387896079182023-04-28T14:23:00.005+03:002023-04-28T14:37:40.353+03:00Πως μπορώ να καταναλώνω ασφαλή τρόφιμα στο σπίτι. Μέρος 2οΚωνσταντίνος Αλ. ΠετρόπουλοςΔιαιτολόγος - Διατροφολόγος
Μέρος Β΄: Συντήρηση – Διατήρηση Τροφίμων
<!--[if !supportLists]-->1.
<!--[endif]-->Ποια
τρόφιμα λέγονται ευαλλοίωτα: Τα τρόφιμα που
περιέχουν μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και υγρασίας και δεν είναι εμφανώς όξινα,
όπως για παράδειγμα το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια
και τα Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-29420793683210508682023-04-26T16:27:00.007+03:002023-04-26T16:36:22.878+03:00Πως μπορώ να καταναλώνω ασφαλή τρόφιμα στο σπίτι. Μέρος 1ο Κωνσταντίνος Αλ. ΠετρόπουλοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ τήρηση των βασικών κανόνων
υγιεινής κατά τον χειρισμό και την προετοιμασία στο σπίτι είναι υψίστης
σημασίας και κρίνεται απαραίτητη για να αποφύγουμε τροφιμογενείς λοιμώξεις
(τροφικές δηλητηριάσεις), που προκαλούνται από ην κατανάλωση τροφίμων ή νερού που
έχουν επιμολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως σαλμονέλα, λιστέρια κ.ά.
Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-42637043289157194602023-04-07T12:34:00.001+03:002023-04-07T12:42:12.162+03:00Βασικές Αρχές Διατροφής Κωνσταντίνος Αλ. ΠετρόπουλοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΜια διατροφή για να είναι κατάλληλη πρέπει να διακρίνουμε «τα τέσσερα κλειδιά της σωστής διατροφής»<!--[if !supportLists]-->1. <!--[endif]-->Ισορροπία: Το πρώτο κλειδί είναι η ισορροπία. Πρέπει να τρώμε καθημερινά και από τις πέντε βασικές ομάδες τροφίμων.<!--[if !supportLists]-->· Ομάδα γάλακτος:Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0Καρδίτσα 431 00, Ελλάδα39.3640258 21.921404910.398150770077706 -13.234845100000001 68.3299008299223 57.0776549tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-28683437058937181292022-09-05T22:07:00.005+03:002022-09-05T22:14:57.342+03:00ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑΣ, ΖΕΛΕ ΚΑΙ ΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Από το Θωμά ΖαφειριάδηΚτηνίατρο-Τεχνολόγο Τροφίμων MSc.Α. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΗΣ:Παρασκευάζουμε τα ζελέ, τις μαρμελάδες και τις
αλοιφές, με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω. Όλα τα προαναφερόμενα προϊόντα
θα πρέπει να τοποθετούνται σε αποστειρωμένα βάζα των 250 ή 500 g,
ενόσω είναι ζεστά, αφήνοντας κενό χώρο, ύψους 0,65 cm
από την κορυφή του βάζου. Για την αποστείρωση των
κενών βάζωνThomas Zafiriadishttp://www.blogger.com/profile/14630451404343467528noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-9308808800078635352022-09-05T21:09:00.000+03:002022-09-05T21:21:06.699+03:00ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣΗ παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας, κυρίως,
στις βιομηχανικές χώρες . Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκία έχει αυξηθεί τα τελευταία
15 – 30 χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρά ταύτα, η κατανομή ποικίλλει
σημαντικά μεταξύ των χωρών. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ΗΠΑ,
όπου η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας αυξήθηκε από περίπου 12% το 1978 σε
20% το 1990 και 110% το Thomas Zafiriadishttp://www.blogger.com/profile/14630451404343467528noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-85764754407371220532021-12-03T18:27:00.001+02:002022-03-01T22:54:34.487+02:00Βιταμίνη Κ και λήψη αντιπηκτικής αγωγήςΗ βιταμίνη Κ είναι
λιποδιαλυτή βιταμίνη. Ο όρος βιταμίνη Κ χρησιμοποιείται περισσότερο για το
χαρακτηριστικό μιας ομάδας κινονών, παρά για μια και μόνο ουσία που το
ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η αντιαιμορραγική δράση τους. Υπάρχουν δύο
φυσικές μορφές της βιταμίνης Κ, η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη) η οποία
βρίσκεται μόνο στα πράσινα φυτά και η βιταμίνη Κ2 (μενακινόνες) ή
οποία συντίθεται από Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-85793486500238455322021-11-09T12:49:00.002+02:002021-11-09T12:52:40.443+02:00Διατροφή και ΕιλεόςΠροκειμένου
να ολοκληρωθεί η πέψη τροφών που λαμβάνουμε καθημερινά και η απορρόφηση των
θρεπτικών συστατικών πρέπει να περάσουν μέσα από το λεπτό και το παχύ έντερο.
Αυτό επιτυγχάνεται με μια κυματοειδή κίνηση, γνωστή ως περισταλτική κίνηση,
πρόκειται για μυϊκές συσπάσεις που προωθούν το αφομοιωμένο μας φαγητό. Ωστόσο,
εάν κάτι επιβαρύνει ή μπλοκάρει αυτή την κίνηση, το αποτέλεσμα μπορεί να είναιΚωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-30159003447232761812020-09-18T14:43:00.001+03:002023-08-03T10:30:07.173+03:00Ασφάλεια Τροφίμων και Υγιεινή στους χώρους Εστίασης των Σχολικών ΜονάδωνΗ τήρηση των κανόνων
Ασφάλειας και Υγιεινής στους χώρους Εστίασης των Σχολικών Μονάδων είναι
αυτονόητη και δεν μάλιστα στο μέγιστο επίπεδο καθώς στους χώρους αυτούς
σιτίζονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες όπως είναι τα παιδιά.
Ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω πανδημίας της νόσου SARS-COV-2 (COVID-19) κρίνεται αναγκαία η τήρηση
αυτών των κανόνων με την προσθήκη των οδηγιών που έχουν εκδοθεί για Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-20013067394948694652020-09-15T10:55:00.001+03:002020-09-15T10:57:43.543+03:00Επιστροφή στο σχολείο ποια τρόφιμα βρίσκω στο σχολικό κυλικείοΕίναι αυτονόητο ότι
επιστρέφοντας στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες
υγιεινής σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς του σχολείου. Σήμερα
λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας της νόσου SARS-COV-2 (CΟVID-19), κρίνεται αναγκαία η
εντατικοποίηση των των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες σύμφωνα
με τη σχετική νομοθεσία, Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-91971958629469455982020-09-10T13:00:00.006+03:002020-09-10T20:33:40.313+03:00Ασβέστιο (Ca) Είναι σημαντικό για τον σχηματισμό και τη διατήρηση δυνατών οστών και
δοντιών καθώς και για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Επίσης, βοηθάει
στην πήξη του αίματος και συμμετέχει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της
αρτηριακής πίεσης. Η έλλειψή του προκαλεί επίτευξη χαμηλής οστικής πυκνότητας
στην παιδική ηλικία και οστεοπόρωση σε ενήλικες.
Η ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται ο Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0Δημαρχου N. Χαριτου 14, Καρδίτσα 431 31, Ελλάδα39.3664873 21.924226739.366383618679805 21.924092589549254 39.3665909813202 21.924360810450743tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-68779987083064299532018-06-24T20:08:00.001+03:002018-06-24T20:08:05.677+03:00ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Η υπέρταση αποτελεί
μείζονα παράγοντα ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, ενός από τα βασικότερα
πρόβλημα στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες βιομηχανικά χώρες. Ο Παγκόσμιος
Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι ο αριθμός των υπερτασικών ασθενών συνεχώς
αυξάνεται, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει αρρύθμιστο και αναμένεται να
πεθάνει από επιπλοκές της υπέρτασης.
Το υψηλότερο σημείο που
μπορείΚωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-52024672517850147362017-12-03T12:09:00.001+02:002017-12-03T12:10:30.726+02:00ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ/10 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ
Είναι αλήθεια ότι στους περισσότερους ανθρώπους αρέσει το αλάτι, αλλά το
νάτριο που περιέχει προκαλεί σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού αρτηριακή
υπέρταση. Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών πάνω από 2 ετών, θα πρέπει
να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2300 mg (1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα,
προσμετρώντας και το αλάτι που βρίσκεται στα συσκευασμένα ή προπαρασκευασμένα
Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-2276615182211695062017-11-04T19:07:00.001+02:002017-11-05T12:46:41.174+02:00ΤΡΩΤΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Δύο φορές την εβδομάδα, τρώτε θαλασσινά και ψάρια. Τα τρόφιμα αυτής της
κατηγορίας περιέχουν μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών, ιώδιο, σελήνιο,
φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ το κρέας τους έχει – γενικά - λίγα
λιπαρά. Εξαίρεση αποτελούν τα λεγόμενα «λιπαρά» ψάρια, που αν και έχουν
μεγαλύτερη περιεκτικότητα λιπαρών (συνήθως βέβαια λιγότερη από το κόκκινο
κρέας), είναι ευεργετικά Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-29064618185146693362017-10-22T12:11:00.001+03:002017-10-22T12:17:24.897+03:00ΤΡΩΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΑΣ / 10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ
Κάντε το καλύτερο για τον προϋπολογισμό σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να
κάνετε οικονομία στα χρήματα που ξοδεύετε για τα τρόφιμα. Τα τρία κύρια βήματα
είναι: προγραμματισμός πριν από τα ψώνια, αγορά των προϊόντων σε προσφορά ή με
έκπτωση και ετοιμασία οικονομικών γευμάτων.
1. Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα
Πριν πάτε στο
σούπερ μάρκετ, προγραμματίστε τα γεύματα όλης της εβδομάδας. Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-9346967804835312372017-10-15T12:02:00.001+03:002017-10-15T12:17:41.324+03:00ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΚΙΛΙΑ/10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ
Τα πρωτεϊνικά προϊόντα προέρχονται από ζωικές (κρέας, πουλερικά,
θαλασσινά και αυγά) και από φυτικές (φασόλια, αρακάς, προϊόντα σόγιας, ξηρούς
καρπούς και σπόρους, δημητριακά και λαχανικά) πηγές. ‘Όλοι μας χρειαζόμαστε
πρωτεΐνες – αν και τα περισσότερα άτομα τρώνε αρκετή ποσότητα και κάποια άλλα
τρώνε περισσότερο από ότι χρειάζονται.
1. Επιλέξτε ποικιλία τροφίμων με πρωτεΐνη
Τρώτε Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-90521455251881191882017-10-08T13:36:00.002+03:002017-10-08T13:36:21.005+03:00ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ (ΣΝΑΚ)/10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ
Τα σνακ βοηθούν τα παιδιά να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται
για την ανάπτυξη τους και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ετοιμάστε τα εσείς
για τα παιδιά και αφήστε τους εφήβους να φτιάξουν μόνοι τους τα δικά τους σνακ,
έχοντας στο ψυγείο θρεπτικά τρόφιμα.
1. Κερδίστε χρόνο κόβοντας τα λαχανικά σε
φέτες.
Φυλάξτε στο
ψυγείο κομμένες φέτες λαχανικών και σερβίρετε τα με ντιπ Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-79190050778277351602017-10-01T18:47:00.002+03:002017-10-01T18:47:21.651+03:0010 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία λαχανικών, με διαφορετικά χρώματα, υφές και
γεύσεις, που αποκλείεται να μην βρείτε κάποιο αγαπημένο, μεταξύ αυτών. Τα
λαχανικά τρώγονται, ωμά, ψητά, στον ατμό, βραστά, μαγειρεμένα και συχνά
αποτελούν το βασικό συστατικό νόστιμων μεσογειακών συνταγών. Η κατανάλωση
λαχανικών είναι σημαντική, γιατί παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα
στοιχεία και τα Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-51678589781257792032017-09-24T18:07:00.001+03:002017-09-24T18:07:41.978+03:00Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ/10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός
Υγείας (ΠΟΥ) καθορίζει μια ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση 400g φρούτων και
λαχανικών η οποία μεταφράζεται στην παραπάνω στο πέντε (5) μερίδες την ημέρα.
Τα περισσότερα λαχανικά και
φρούτα είναι πλούσια σε θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες και είναι χαμηλά σε
θερμίδες. Επομένως δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και φρούτα ανταποκρίνονται προς
τις ανάγκες του οργανισμού για Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8126202489948240545.post-72459414670847094392017-09-17T18:59:00.002+03:002017-09-19T20:35:15.234+03:00ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ
Η υγιεινή διατροφή
είναι σημαντική για όλους και σε όλα τα στάδια της ζωής. Ο ρόλος της υγιεινής
διατροφής, ωστόσο, είναι σημαντικότερος στα πρώτα χρόνια της ζωής, καθώς επιδρά
καθοριστικά στη σωματική και νοητική ανάπτυξη και εξέλιξη του ατόμου. Η
εξασφάλιση υγιεινής, επαρκούς και ασφαλούς διατροφής στα πρώτα αυτά χρόνια
προσφέρει τη δυνατότητα να πετύχουμε το μέγιστο του σωματικού και Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος Διαιτολόγος - Διατροφολόγοςhttp://www.blogger.com/profile/14116705672610529877noreply@blogger.com0