H
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί μια πάθηση η οποία βρίσκεται σε
έξαρση τα τελευταία έτη με τον επιπολασμό της στο γενικό πληθυσμό να
αυξάνεται διαρκώς.Προκαλεί πόνο και
καούρα (αίσθηση καψίματος, καύσος στομάχου) στην περιοχή του κάτω μέρους
του στέρνου και στο το άνω μέρος της κοιλιάς (επιγαστρική περιοχή).
Οφείλεται στο ότι το περιεχόμενο του
στομαχιού επανέρχεται πίσω στον οισοφάγο. Ο κατώτερος σφιγκτήρας του
οισοφάγου είναι ανεπαρκής και έτσι το περιεχόμενο του στομαχιού δεν
συγκρατιέται και επιστρέφει πίσω στον οισοφάγο.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να
αποφύγουμε τις επιπλοκές της αν βελτιώσουμε τις διατροφικές συνήθειες
καθώς επίσης και τις συνήθειες της καθημερινότητας .
Οι αλλαγές στη διατροφή μας πρέπει να είναι:
1. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και προτιμείστε τα μικρά και συχνά, 3-4 γεύματα ημερησίως.
2. Όχι βιαστικά γεύματα, καλή μάσηση των τροφών.
3. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
4. Περιορίστε την κατανάλωση λίπους, μειώνοντας την κατανάλωση τηγανητών κρεάτων – ψαριών – λαχανικών, τσιγαρισμένων φαγητών, σαλτσών για σαλάτες (dressing), μαγιονέζας, βουτύρου, κρέμας γάλακτος και αλλαντικών.
5. Αποφύγετε όξινα τρόφιμα όπως χυμούς εσπεριδοειδών και τομάτα.
6. Περιορισμός της κατανάλωσης γλυκών και ιδιαίτερα σοκολάτας.
7. Περιορίστε την κατανάλωση καρυκευμάτων και ιδιαίτερα μαύρου και κόκκινου πιπεριού. Ο δυόσμος, η μέντα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ίσως επιδεινώνουν τα συμπτώματα κάποιων ασθενών.
8. Τα ανθρακούχα, αλκοολούχα και καφεϊνούχα ροφήματα είναι πιθανό να επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
9. Προτιμείστε τον ντεκαφεϊνέ καφέ και τα αναψυκτικά χωρίς ανθρακικό.
10. Ελάτωση του σωμάτικου βάρους.
Οι πιο κάτω τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, αναφέρονται στην κρίση των δυσπεπτικών ενοχλήσεων και να λαμβάνονται με προσοχή στα μεσοδιαστήματα, όταν έχουμε συχνές κρίσεις. Πάντως, ο ασθενής δοκιμάζοντας θα πρέπει να διαπιστώσει ποιες από τις τροφές μπορεί να τρώει και ποιες όχι.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ
• Αλκοολούχα ποτά, καφές, δυνατό τσάι, αεριούχα αναψυκτικά σοκολάτα.
• Καρυκεύματα, τουρσιά, μουστάρδα, πικάντικα φαγητά, σκόρδο, ελιές, αρμυρά, παστά, ξύδι.
• Όλα τα τηγανητά, οι βαριές σάλτσες.
• Λιπαρά φαγητά (λιπαρά κρέατα και ψάρια, λουκάνικα, σαλάμια, bacon, λίπη διάφορα).
• Μεγάλη χρήση ζάχαρης, γλυκών(ιδιαίτερα αυτά με σιρόπι, φύλλο, ξηρούς, καρπούς, σαντιγί).
• Σούπες, ζωμός κρέατος, σούπες εμπορίου.
• Ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί.
• Πικάντικα τυριά τηγανητά αυγά.
• Φρέσκα φρούτα (ιδιαίτερα τα ξινά) ή αποξηραμένα φρούτα με φλούδες.
• Φρέσκα λαχανικά με έντονη γεύση σκληρή κυτταρίνη.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΩΝΤΑΙ
• Αφέψημα χαμομηλιού, αδύνατο τσάι, τσάι του βουνού.
• Βραστά, ψητά στον αχνό (κρέας, ψάρια κοτόπουλο , αυγά).
• Λογική χρήση λαδιού, βουτύρου, μαργαρίνης.
• Κρέμα, ρυζόγαλο, ελαφρές πάστες, μους, απλό παγωτό, κέικ, ζελές φρούτων, απλά μπισκότα, κρέμα καραμελέ.
• Πηκτές χορτόσουπες.
• Άσπρο ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες.
• Όλα τα γαλακτοκομικά ,αυγά.
• Βρασμένα φρούτα (κομπόστες), χυμοί φρούτων (όχι ξινοί).
• Μαλακά βρασμένα λαχανικά ή φτιαγμένα πουρέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
Σχόλια