ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ




Είναι γνωστό, ότι στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σκευάσματα που περιέχουν αμινοξέα ή μείγματά τους, πρωτεΐνες σε κάποια καθαρή μορφή, συνήθως, φυτικής προέλευσης και άλλα παρόμοιας σύνθεσης.
Η χρήση γενικά δεν ενδείκνυται και είναι κατακριτέα από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί  σοβαρά προβλήματα υγείας σε μεγάλους πληθυσμούς από τέτοιες «επαναστατικές φόρμουλες», που χρησιμοποιήθηκαν ανεξέλεγκτα, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση που συνέβη στην Αμερική, όπου μια δίαιτα βασισμένη στην υγρή πρωτεΐνη οδήγησε ακόμη και στο θάνατο.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι οι πρωτεΐνες και τα αμινοξέα αφομοιώνονται πολύ καλύτερα, όταν αποτελούν συστατικά των τροφίμων, παρά αν προσλαμβάνονται σε καθαρή μορφή. Αυξημένη δε πρόσληψη ενός αμινοξέος μπορεί να επιφέρει δραματικές αλλαγές στην ισορροπία του μεταβολισμού του συνόλου των αμινοξέων, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια αλλαγή.
Δεν είναι, εξάλλου, δύσκολο να καλυφθούν οι ημερήσιες απαιτήσεις, τόσο σε πρωτεΐνη, όσο και σε αμινοξέα επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και τους συνδυασμούς τους, για να μην οδηγηθεί κάποιος στη λύση των διατροφικών συμπληρωμάτων.
Η μοναδική ίσως συζητήσιμη περίπτωση χρήσης συμπληρωμάτων αμινοξέων ή πρωτεϊνών θα μπορούσε να είναι η θεραπεία κάποιας διαγνωσμένης από ειδικό επιστήμονα έλλειψης αυτών. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και στις πιο ειδικές, ένας διαιτολόγος είναι σε θέση να καλύψει τις οποιεσδήποτε ανάγκες είτε σε αμινοξέα, είτε σε πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας αποκλειστικά-πλήρεις τροφές, σε κατάλληλα ημερήσια διαιτολόγια;

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολογος  

Σχόλια