ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ




Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή για να απαλλαγεί κανείς από τα περιττά και να μην τα ξαναβάλει;
Αρχικά πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του όχι μόνο τη διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής και το είδος της σωματικής δραστηριότητας που έχει. 
Το σημαντικότερο όμως είναι να γίνουν αλλαγές στις διατροφικές συνήθεις  οι οποأιες θα πρέπει να διατηρηθούν και μετά την απώλεια βάρους.
1.      Τρώτε 5 γεύματα την ημέρα:Είναι σημαντικό για τον οργανισμό σας να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα,. Ξεκινήστε με ένα καλό πρωινό που θα σας δώσει ενέργεια και ευεξία κατά την διάρκεια της ημέρας. Μη χάνεται τα ενδιάμεσα σνακ και επιλέξτε φαγητά από όλες τις ομάδες τροφίμων.
2.      Πίνεται πολύ νερό 8-10 ποτήρι την ημέρα.
3.      Μειώστε τα λιπαρά: Τα λιπαρά προσδίδουν πολλές θερμίδες στον οργανισμό και γι’ αυτό συνίσταται προσοχή κατά την κατανάλωσή τους. Αποφύγετε τηγανητά φαγητά, γλυκά, μαγιονέζες, και ντρέσινγκ. Αποφύγετε βούτυρα και μαργαρίνες και προτιμάτε στο ελαιόλαδο. Καταναλώστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Μετράτε πάντα το λάδι που χρησιμοποιείτε στο φαγητό σας με 1 κουτάλι.
4.      Μειώστε τη ζάχαρη: Αποφύγετε σοκολάτες γλυκά και αναψυκτικά που σας προσδίδουν θερμίδες. Αν θέλετε κάτι γλυκό προτιμήστε τα γλυκά του κουταλιού και τα γιαούρτι με φρούτα. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι στα ροφήματα σας και καταναλώστε μέχρι 3 κουταλάκια ζάχαρη την ημέρα στους καφέδες.
5.      Προσοχή στο αλκοόλ: Καταναλώστε 2-3 ποτά την εβδομάδα.
6.      Προσοχή στο αλάτι: Μην χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι στο φαγητό σας.
7.      Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών: Προτιμάτε πάντα ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως και μαύρο ρύζι και ζυμαρικά. Τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
8.      Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα: Γίνεται δραστήριοι, βάλτε στόχο τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής μέτρια σ άσκησης, αν μπορείτε να κάνετε περισσότερα ακόμα καλύτερα – ιδανικά προσπαθήστε να γυμνάζεστε 60 λεπτά την ημέρα.
9.      Κρατήστε ένα ημερολόγιο διατροφής και επικεντρωθείτε στις άσχημες διατροφικές συνήθειες.
10.  Προσέξτε τις μερίδες των γευμάτων.
11.  Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά ως επιδόρπια και ενδιάμεσα γεύματα: Τέτοιες επιλογές είναι πλούσιες σε νερό και φυτικές ίνες αλλά φτωχές σε θερμίδες, δίνοντας το αίσθημα του κορεσμού και βελτιώνοντας την λειτουργία του πεπτικού σωλήνα χωρίς να προσθέτουν κιλά.
12.  Να είστε ρεαλιστές με την απώλεια βάρους στόχος 0,5-1 kg την εβδομάδα.
13.  Μειώστε το άγχος: Η προσπάθεια που κάνετε απαιτεί χρόνο και διάθεση. Προσπαθήστε να έχετε καλή ψυχολογία και να βάζετε πάντα ρεαλιστικούς στόχους. Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία την κάθε αποτυχία και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια σας. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τους λόγους που σας οδήγησαν στο αδυνάτισμα και να τους χρησιμοποιείτε ως κίνητρο που θα σας βοηθήσουν να συνεχίσετε.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος-Διατροφολογος   

Σχόλια