ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ



Ο διαβήτης είναι μια ανωμαλία στο μεταβολισμό του οργανισμού κατά την οποία παράγεται μικρή ποσότητα ινσουλίνης ή και καθόλου. Η έλλειψη ή ανεπαρκής αυτή ποσότητα ινσουλίνης έχει ως αποτέλεσμα τη διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες του ανθρώπου. Θεωρείται η (3η) τρίτη στη σειρά αιτία θανάτων, μετά τα καρδιοαγγειακά προβλήματα και τον καρκίνο, σε πολλές χώρες.
Η εμφάνιση του διαβήτη είναι στενά συνδεδεμένη με την εμφάνιση της παχυσαρκίας. Ένα μεγάλο ποσοστό των διαβητικών είναι παχύσαρκοι. Έτσι, ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη καλό είναι ο διαβητικός να διατηρεί το σωματικό του βάρος κάτω του ιδανικού. Στους παχύσαρκους διαβητικούς χρειάζεται μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες.
Ο ασθενής ο οποίος απαιτεί ινσουλίνη πρέπει να προσαρμόζει όχι μόνο τη θερμιδική του πρόσληψη στη νέα κατάσταση, αλλά επίσης και τις διαιτητικές του συνήθειες. Η πρόσληψη των τροφών πρέπει να κατανέμεται κατάλληλα, ανάλογα με το είδος και το ποσό της χορηγούμενης ινσουλίνης αλλά και τη φυσική δραστηριότητα του ασθενούς, για να αποφεύγονται υπογλυκαιμικά επεισόδια. Σε κανονικά διαστήματα η πρόσληψη τροφής και η σωστή σωματική άσκηση θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά θεραπευτικά μέτρα.
Βασικές αρχές στη δίαιτα ενός διαβητικού:
1.    Το σωματικό βάρος του διαβητικού και η φυσική του δραστηριότητα είναι αυτά που καθορίζουν κυρίως τις ανάγκες ενός διαβητικού σε θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες. Η δίαιτα είναι ποιοτικά ίδια με εκείνη των υγιών ατόμων, αλλά όλα τα τρόφιμα θα πρέπει να ζυγίζονται και να υπολογίζονται, έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Κάτι τέτοιο μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία του.
2.    Προτιμούνται σύνθετοι υδατάνθρακες και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι μοιρασμένοι τουλάχιστον σε έξι τακτικά γεύματα, για να αποφεύγεται η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
3.    Προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στην πρόσληψη λίπους και χοληστερόλης γιατί οι διαβητικοί παρουσιάζουν και διαταραχή στα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.
4.    Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, όπως γλυκά, σοκολάτες, καραμέλες,  μαρμελάδες, μέλι, ζαχαρωτά, κέικ, πάστες, γλυκούς χυμούς φρούτων, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται.


Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  

Σχόλια