ΑΛΛΑΝΤΙΑΣΗ




Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή, παραλυτική νόσος που προκαλείται από την νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Βotulinum το οποίο είναι αναερόβιο Gram θετικό (+). Καθώς και από τα στελέχη των βακτηρίων Clostridium Butyricum και Clostridium Baratii.
 Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης:
1.      Η τροφιμογενής
2.      Η βρεφική
3.      Η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων
4.      Η τραυματική
5.      Η ιατρογενής
6.      Η εισπνευστική
Το συγκεκριμένο βακτήριο παράγει σπόρια που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες όπως είναι τα πρωτεολυτικά ένζυμα του πεπτικού συστήματος και το χαμηλό PH με αποτέλεσμα να απορροφάται από το έντερο. Έτσι μόλις βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες χαμηλό PH και αναερόβια, έχουμε την ανάπτυξή του. Έχουμε επτά (7) τύπους αλλαντική τοξίνης που διαχωρίζονται με γράμματα A, B, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι A, B, E και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις ποιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (LD50) είναι 1ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρος σώματος.
Η τροφική αλλαντίαση εμφανίζεται όταν το Clostridium Botulinum παράγει ισχυρή εξωτοξίνη η οποία προσβάλει το νευρικό σύστημα. Η τοξίνη αναπτύσσεται σε το τρόφιμο το οποίο καταναλώνεται χωρίς να έχει προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμα ώστε να καταστραφεί η τοξίνη. Συνήθως παράγεται σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουν παρασκευαστεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και τεχνικές. Κονσερβοποιημένα (η τοξίνη πολλαπλασιάζεται μέσα σε 5-15 ημέρες) τα οποία είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας καθώς και σε παστεριωμένα ή μαγειρεμένα χωρίς να αναπτυχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία, τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά με αεροστεγή συσκευασία όπως καπνιστά  προϊόντα κρέατος, ψάρια, σάλτσες.
Η τοξίνη απαιτείται για να καταστραφεί με βρασμό στους 85 oC για τουλάχιστον 5 λεπτά. Ενώ για  τα σπόρια της χρειάζεται βρασμός στους 120 οC για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Από την αλλαντική τοξίνη προσβάλλεται το γαστρεντερικό και το νευρικό σύστημα. Τα αρχικά συμπτώματα είναι ναυτία, έμετος, δυσταταποσία, ενώ στη συνέχεια παρατηρούνται επιγαστρικό άλγος, διαρροϊκές κενώσεις, επιχείλιος έρπης, πυρετός, βραχνάδα αμυγδαλίτιδα, κολικοί, παράλυση, διαταραχές της όρασης. Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης.
Τα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν άλλοτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, και άλλοτε  αργά έως και 10 ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής.
Συνήθως ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες..
Η τροφιμογενής αλλαντίαση θεραπεύεται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει την δράση της τοξίνης. Όταν δοθεί πριν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να μειώσει τον χρόνο αποθεραπείας. Η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είναι χρήσιμη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.    Κοτροκόης Κ & Παπαδογιαννάκης Ε. (2009). Διατροφή & Χημεία Τροφίμων στη Δημόσια Υγεία. Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης. Αθήνα.
2.  Χασαπίδου Μ & Φαχαντίδου Α. (2002). Διατροφή για Υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό. University Studio Press. Θεσσαλονίκη.
3.       ΚΕΕΛΠΝΟ 2012 (Ημ. Πρόσβασης: 10/02/2012

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ   

Σχόλια