Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΖΩΗ




Η ενήλικη ζωή (από 18-64 ετών ) αποτελεί το μεγαλύτερο χρονικό στάδιο της ζωής και χαρακτηρίζεται από τη διάθεση για αυτονομία και δημιουργία. Η διατροφή σ’ αυτή την ηλικία δίνει έμφαση στη σημασία της δίαιτας για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη διαφόρων χρονικών ασθενειών.
Κατά την ενηλικίωση έχουμε κάποιες μεταβολές όπως:
Φυσιολογικές μεταβολές: Στους περισσότερους ενήλικες η πρόσληψη βάρους, που συνδυάζεται με αναπροσαρμογή της σύστασης του σώματος, ο μυϊκός ιστός περιορίζεται και οι αποθήκες λίπους αυξάνουν σε όγκο.
Στις ενήλικες γυναίκες παρουσιάζονται, επίσης, ορμονικές μεταβολές, που πυροδοτούν τον κύκλο της αναπαραγωγής. Η έναρξη της εμμηνόπαυσης που κλείνει αυτόν το κύκλο, σε γενικές γραμμές, δεν πραγματοποιείται πριν τα 40, ενώ τότε μπορεί να παρουσιαστεί οστεοπόρωση.
Ψυχοκοινωνικές μεταβολές: Ο ενήλικας αρχίζει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αποκτά οικονομική ανεξαρτησία, επιλέγει σύντροφο και δημιουργεί οικογένεια. Οι κοινωνικές αυτές αλλαγές, που συνοδεύονται από ανάλογες ψυχολογικές εναλλαγές, επιδρούν στην αγορά και προετοιμασία των τροφίμων και στο σχεδιασμό των γευμάτων επηρεάζοντας τις συνήθειες διατροφής.
Οι ενεργειακές ανάγκες επηρεάζονται από τη δραστηριότητα, το μέγεθος της μυϊκής μάζας, καθώς και από κάποιες φάσεις της ζωής του ενήλικα όπως εγκυμοσύνη και θηλασμός.
Η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,8gr ανά κιλό σωματικού βάρους και καλύπτει με πληρότητα τις απαιτήσεις και στα δύο φύλα.
Η πρόσληψη λίπους είναι στο 30-35% της συνολικά προσλαμβανόμενης ενέργειας. Πλούσιες σε λίπος διατροφές ευνοούν την ανάπτυξη παχυσαρκίας και αυξάνουν το κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων π.χ. καρδιακών παθήσεων.
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το 50-60% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης. Καλό είναι να περιορίζεται σημαντικά η κατανάλωση ζάχαρης.
Οι απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών στους άνδρες είναι μεγαλύτερες απ’ ότι στις γυναίκες. Συνήθως, τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στους ενήλικες, οφείλονται στην τάση για μειωμένη πρόσληψη βιταμινών και όχι στην αυξημένη ανάγκη του οργανισμού για βιταμίνες.
Τα ανόργανα στοιχεία που παρουσιάζουν ιδιαίτερη σημασία, κατά την ενήλικη ζωή, είναι το ασβέστιο και ο σίδηρο.
Στόχος σ’ αυτή την ηλικία είναι η προάσπιση της υγείας μακροπρόθεσμα μέσα από την εδραίωση υγιεινών συνηθειών διαβίωσης όπως είναι:
·         Η καθημερινή σωματική άσκηση.
·         Ο έλεγχος του άγχους.
·         Η αποφυγή του αλκοόλ και του τσιγάρου.
·         Η ισορροπημένη διατροφή.
Η ισορροπημένη διατροφή μετά την ενηλικίωση μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της μεσογειακής πυραμίδας τροφίμων και των συστάσεών της.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  

Σχόλια