ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Το σχολείο είναι ο χώρος όπου το παιδί αφιερώνει μεγάλο μέρος της ημέρας του,. Το σχολικό περιβάλλον είναι το μέρος όπου θα μπουν οι βάσεις για την πνευματική του ανάπτυξη, αλλά και θα διαμορφώσει σωστές ή όχι συνήθειες. Είναι ο χώρος όπου θα αρχίσει να διαπλάθεται ο χαρακτήρας του. Την περίοδο αυτή την χαρακτηρίζει και η υιοθέτηση σωστών διατροφικών επιλογών και την ανάπτυξη αθλητικής συνείδησης. Δυστυχώς στην Ελλάδα αυτό δεν το έχουμε καταφέρει καθώς έχουμε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στην παιδική παχυσαρκία.
Η Παγκόσμια Επιστημονική κοινότητα δίνει έμφαση σε πολιτικές και στρατηγικές που έχουν στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και την καλυτέρευση της Δημόσια Υγείας..
Γι αυτό οι κοινωνίες θα πρέπει να ξεκινούν όλες τις δράσεις και στρατηγικές πολιτικές από το κομμάτι της κοινωνίας που βρίσκεται στην αφετηρία της τα παιδιά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υγείας, η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας θα μπορούσε να προλάβει περιπτώσεις καρκίνων, καθώς και άλλων νοσημάτων, όπως τα καρδιοαγγειακά, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ψυχολογικά προβλήματα.
Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι μαθητές προτιμούν να αγοράζουν σνακς όπως γαριδάκια, πατατάκια, κ.ά., να προτιμούν τα προϊόντα με πολύ ζάχαρη, χυμούς μη φυσικούς και αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης, προϊόντα που συνήθως υπάρχουν σε πολλά σχολικά κυλικεία. Έτσι πολλά παιδιά επειδή προμηθεύονται το κολατσιό τους στο σχολείο καταλήγουν στο να παίρνουν τρόφιμα ακατάλληλα για την Διατροφή τους.
Η λύση του προβλήματος της παχυσαρκίας τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες είναι σύνθετη και δύσκολη. Δεν είναι να μόνο να πιέσουμε τα παιδιά να μην τρώνε πολύ. Είναι ένα πρόβλημα που για να λυθεί απαιτείται η παρέμβαση της πολιτείας, του σχολείου και των γονέων.
Από την γονείς μιας πολύ σημαντική παρέμβαση ώστε να προστατεύσουν τα παιδία από λανθασμένες επιλογές και επειδή είναι απαραίτητη η κατανάλωση ενός κολατσιού στο σχολείο, αυτό θα μπορούσε να προετοιμαστεί από το σπίτι. Μια λύση πέραν του ότι μπορεί να προστατέψει την υγεία του παιδιού είναι και πιο οικονομική, γιατί θα περιλαμβάνει τρόφιμα που βρίσκονται μέσα.
Έτσι ένα κολατσιό που θα προετοιμάζονταν στο σπίτι θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

·        Ένα φρούτο
·        Ένα κουλούρι ή τσουρέκι
·        1 γιαούρτι με φρούτα
·        Ένα κομμάτι κέικ
·        Ένα κομμάτι πίτα
·     Τοστ (με τυρί, ντομάτα και αντί αλλαντικού μπορεί να είναι τριμμένο βραστό κοτόπουλο ή κρέας ή μπιφτέκι τα οποία να προέρχονται και από το γεύμα της προηγούμενης ημέρας).
Αφιερώνοντας, λίγο χρόνο οι γονείς, στην προετοιμασία ενός κολατσιού στο σπίτι για το παιδί, που πάει στο σχολείου μπορούμε να βελτιώσουμε την μελλοντική ποιότητα της ζωής του παιδιού.
 Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος  

Σχόλια