Ω-3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ


Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά με κοινό στοιχείο το διπλό δεσμό στην τρίτη θέση από το τέλος της ανθρακικής αλυσίδας. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούνται από το α-λινολεϊκό οξύ (ALA) το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕΡΑ) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει κυτταρικά τα Ω-3 λιπαρά οξέα παρά μονάχα παρόμοια από μεγαλύτερου μήκους ανθρακικά οξέα. Για το σκοπό αυτό τα Ω-3 λιπαρά είναι πολύτιμα και αναγκαία λιπαρά και η πρόσληψη τους γίνεται μόνο μέσο της διατροφής, γι αυτό τα καλούμε και απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύσταση των κυτταρικών μεμβρανών, στον εγκέφαλο, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, στην πρόληψη της καρκινογένεσης, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και το έλκος, στο άσθμα και τις αναπνευστικές δυσκολίες, στην αθηροσκλήρωση , έμφραγμα, αρρυθμίες, στηθάγχη, εγκεφαλικά κ.ά. Το ραφινάρισμα καταστρέφει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, σε αντίθεση με την έκθλιψη κάτω από ψυχρή πίεση. Ο οργανισμός για να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, χρειάζεται ,ψευδάργυρο (Zn), σελήνιο (Se), βιταμίνες A, C, E (που συνυπάρχουν στα σπορέλαια και τα προστατεύουν από τη διάσπαση), ιχνοστοιχεία κ.ά.. Η πρόσληψη λιπών με αναλογία α-λινολενικού (ω-3) προς λινελαϊκού (ω-6) είναι ωφέλιμη και με μεγάλη διατροφική αξία. Σε μια ισορροπημένη διατροφή ο λόγος ω-3/ω-6 πρέπει να είναι 1/6 – 1/7.
Όταν υπάρχει ανεπάρκεια λιπαρών οξέων στο οργανισμό μπορεί να έχουμε την εμφάνιση παρενεργειών όπως: Δερματική ατροφία, ξηροδερμία, αδυναμία, μειωμένη όραση, μεταβολές διάθεσης, οίδημα, υψηλή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια, αιματολογικές διαταραχές, ανοσολογικές και πνευματικές διαταραχές, μειωμένη ανάπτυξη , αιμορραγική δερματίτιδα.

Τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές σε ω-3 λιπαρά οξέα σε gr/100gr τροφίμου
ΤΡΟΦΙΜΟ
ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ gr/100gr ΤΡΟΦΙΜΟΥ
Λιναρόσποροι
18,1
Λάδι από καρύδα
10,4
Καρύδια
3,30
Μαργαρίνη
1,10
Καλαμποκέλαιο
0,70
Ελαιόλαδο
0,60
Σαρδέλες μαγειρεμένες
0,50
Ταχίνι
0,43
Σουσαμέλαιο
0,30
Γαρίδες
0,27
Ξιφίας μαγειρεμένος
0,24


Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος   

Σχόλια