ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι από τις πιο όμορφες γιορτές του χρόνου.  Μαζί τους όμως έρχεται και ένα πλήθος διατροφικών πειρασμών.

Συνήθως την περίοδο αυτή παραμερίζονται οι κάθε είδους διατροφικοί περιορισμοί, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουμε ενοχές γιατί ξεφύγαμε στο γιορτινό τραπέζι και κάποιες φορές αυτή η παρεκτροπή μπορεί να μας οδηγήσει και σε δυσάρεστες καταστάσεις όπως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου .
Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τις διατροφικές μας επιλογές αυτές τις ημέρες ώστε να περάσουμε ευχάριστες γιορτές.
·        Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, διότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των γιορτινών ημερών. Η συμμετοχή μας στο γιορτινό τραπέζι με τους δικούς μας ανθρώπους και την κατανάλωση των παραδοσιακών γευμάτων δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις διατροφικές σας συνήθειες. Απολαύστε τις γιορτές με «μέτρο» στο φαγητό και το ποτό. Η γνωστή σε όλους Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αποτελεί ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα . Αν, δε, αυτή συνοδευτεί με μια πράσινη σαλάτα λαχανικών θα αποτελέσει ένα ιδανικό γεύμα.
·        Προσπαθούμε να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό το καταφέρνουμε τηρώντας τον κανόνα που λέει πολλά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας.
·        Αποφεύγουμε τα λιπαρά φαγητά (κρέμες γάλακτος, τηγανητά κλπ).
·        Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο 1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα είναι αρκετό.
·        Προσέχουμε στην κατανάλωση των γλυκών, αποφεύγουμε τα λιπαρά γλυκά και πέραν της ποσότητας, ελέγχουμε και είδος του (πχ. ένα μελομακάρονο έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα κουραμπιέ, όμως το μελομακάρονο έχει ελαιόλαδο και μέλι.
·        Προσπαθήστε να διατηρήσετε το βάρος σας και όχι να χάσετε επιπλέον κιλά. Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στους εορταστικούς πειρασμούς ώστε να διατηρήσει την ενεργειακή του πρόσληψη στα επίπεδα που απαιτεί η απώλεια βάρους. «Κατεβάστε», λοιπόν τους στόχους σας προκειμένου να μην απογοητευτείτε.
·        Ακολουθήστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής ενδιάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Είναι δύσκολο να προσέξει κανείς ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τις υπόλοιπες ημέρες είναι πιο εύκολο να τηρήσει κανείς ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Μην ξεχνάτε τα όσπρια, τα λαδερά και τα άλλα τρόφιμα που δεν είναι ζωικής προελεύσεως.
·        Εάν είστε καλεσμένοι σε δείπνο μην μένετε νηστικοί όλη την ημέρα. Καταναλώστε κανονικά το πρωινό σας, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και στο ενδιάμεσο φρούτα, για να είστε σε θέση να ρυθμίσετε καλύτερα την πρόσληψη του φαγητού. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά και η πρόσληψη νερού, γι’ αυτό μην παραλείπετε να πίνετε 8-10 ποτήρια την ημέρα.
·        Απολαύστε αποκλειστικά τα αγαπημένα σας εδέσματα. Προσπαθήστε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας ποια είναι τα εορταστικά γεύματα που σας αρέσουν περισσότερο και καταναλώστε μόνο αυτά σε μικρότερες ποσότητες. Μην ξεχνάτε πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής. 2-3 κουταλιές από το αγαπημένο μας γλυκό είναι ικανές να μας ικανοποιήσουν στο έπακρο.

Ακολουθώντας το ρητό «παν μέτρον άριστον» μπορούμε να περάσουμε μια ευχάριστη γιορταστική περίοδο.

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Σχόλια