Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει και τα παιδιά επιστρέφουν στα θρανία. Μέσα στη συνολική προετοιμασία ένα κομμάτι, που προβληματίζει τους γονείς, είναι και η προσαρμογή της διατροφής σύμφωνα με το συνολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του παιδιού.
Είναι σημαντικό οι γονείς να είναι σωστά ενημερωμένοι και να γνωρίζουν ποιες είναι οι υγιεινές διατροφικές επιλογές στο σχολείο, καθώς αυτές επιδρούν σημαντικά στην απόδοση του παιδιού, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ελληνική οικογένεια έχει μια ιδιοτυπία: το σημαντικό ρόλο της σίτισης του παιδιού μοιράζονται αρκετές φορές και οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Γι’ αυτόν το λόγο, για να θεωρηθεί πετυχημένη μια παρέμβαση με σκοπό την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών εκ μέρους των παιδιών, πρέπει όλοι οι ενήλικες της οικογένειας (ή σε κάθε περίπτωση τα άτομα που σιτίζουν τα μικρότερα μέλη) να είναι ενήμεροι για τις στρατηγικές που αποφάσισαν οι γονείς και να συμμορφώνονται με αυτές. Διαφορετικά, το παιδί θα λαμβάνει διπλά μηνύματα που θα το οδηγήσουν σε σύγχυση.
Όταν μιλάμε για τη διατροφή ενός παιδιού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατροφική αγωγή ξεκινάει από το σπίτι. Γι’ αυτό, οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν στα παιδιά τους καθημερινά πέντε υγιεινά θρεπτικά γεύματα, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, τα  γεύματα είναι τα εξής: πρωινό, πρόγευμα, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό.
Ειδικότερα, ένα πλήρες πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καθώς σύμφωνα με μελέτες σχετίζεται με μεγαλύτερη ικανότητα μνήμης και συγκέντρωσης και γενικότερα συμβάλλει στην πνευματική υγεία του παιδιού. Επίσης, το πρωινό αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Ένα πρωινό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
  •          1 φλυτζάνι γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φρούτο.
  •         1 γιαούρτι, 2 φρυγανιές σικάλεως  και μέλι ή μαρμελάδα, 1 φρούτο
  •         1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 τοστ με φέτα τυρί
  •         1 ποτήρι φυσικό χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 1 κομμάτι τυρί, 1 φρούτο.
  •         1 ποτήρι φυσικό χυμό, ψωμάκι ολικής άλεσης, 1 αυγό

Στη συνέχεια, το κολατσιό στο σχολείο (πρόγευμα) είναι εξίσου σημαντικό για τη διατήρηση της ενέργειας στα παιδιά, ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στις ενδοσχολικές τους ασχολίες. Είναι προτιμότερο να φροντίζουν οι γονείς για το κολατσιό από το σπίτι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:
  •         1 τοστ με φέτα τυρί, 1 φρούτο
  •         1 κουλούρι Θεσσαλονίκης, 1 φρούτο
  •         1 γιαούρτι με φρούτα, 1 ποτήρι χυμό
  •      1 κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, 1 φρούτο
  •         1 κομμάτι σπιτικού κέικ, 1 φρούτο
  •         1 σπιτική μπάρα δημητριακών,  1 ποτήρι χυμό

Θα μπορούσαν και τα ίδια τα παιδιά να αγοράσουν υγιεινά σνακ από το κυλικείο όπως:
  •         Σάντουϊτς ή μπακέτα ή αραβική πίτα ή τοστ με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά όλων των ειδών.
  •         Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.
  •         Σταφιδόψωμο καθώς και μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα.
  •    Φρέσκα φρούτα εποχής καλά πλυμένα (π.χ. μήλο, αχλάδι, μανταρίνια, βερίκοκα, μπανάνα) ή αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα)
  •        Τυποποιημένο γιαούρτι των 200gr, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
  •      Ξηροί καρποί χωρίς προσθήκη αλατιού και σε ατομική συσκευασία των 50gr.

Μέσα στα σχολικά κυλικεία μπορεί να βρούμε και κάποια γλυκίσματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά, εφόσον καταναλώνονται πιο αραιά και σε μικρότερες ποσότητες. Ιδανικά οι μαθητές μπορούν να καταναλώνουν μέχρι δύο φορές εβδομαδιαίως τα παρακάτω:
  •         Σοκολάτα υγείας σε ατομική συσκευασία 30gr.
  •         Ρυζόγαλο ή κρέμα 150gr
  •         Χαλβάς, παστέλι, μέλι σε ατομική συσκευασία

Τα τελευταία χρόνια έχουμε και τα ολοήμερα σχολεία, όπου καλό θα ήταν οι γονείς να εφοδιάζουν τα παιδιά με σπιτικό φαγητό, σαλάτα και φρούτο. Έχουμε όμως και ολοήμερα σχολεία τα οποία τροφοδοτούνται από εταιρείες catering. Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς, ώστε να ενημερώνονται σχετικά με την ποιότητα αλλά και την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος που προσφέρεται.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι στα προσφερόμενα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι ομάδες των τροφίμων και η διατροφή να στηρίζεται στο Μεσογειακό μοντέλο Διατροφής.
Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί πως οι ίδιοι οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, ειδικά στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ασκούν σημαντική επιρροή στις διατροφικές επιλογές των παιδιών, καθώς αποτελούν πρότυπα προς μίμηση. Επομένως, είναι σημαντική η συμβολή τους και στη διατροφή των παιδιών.

Καλή σχολική χρονιά!

Κωνσταντίνος Αλ. Πετρόπουλος 
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Σχόλια