Επιστροφή στο σχολείο ποια τρόφιμα βρίσκω στο σχολικό κυλικείο



Είναι αυτονόητο ότι επιστρέφοντας στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς του σχολείου. Σήμερα λόγω των ιδιαί
τερων συνθηκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας της νόσου SARS-COV-2 (CΟVID-19), κρίνεται αναγκαία η εντατικοποίηση των των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, με στόχο την προστασία της Δημοσίας Υγείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στα κυλικεία, στις καντίνες (σταθερές) και στους χώρους εστίασης των σχολείων, προκειμένου να διαπιστώνεται η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων και παράλληλα να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται από τις σχετικές Υγειονομικές Διατάξεις (Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π./οικ. 81025/27-08-2013, ΦΕΚ 2135 τΒ/29-08-2013) και (Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π./οικ. 96605/17-10-2013, ΦΕΚ 2800/τ Β/04-11-2013).
Τα επιτρεπόμενα τρόφιμα προς πώληση στα σχολικά κυλικεία είναι:
1.      Φρούτα – Λαχανικά
·         Φρέσκα φρούτα – λαχανικά ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
·         Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ), χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική συσκευασία ως 50gr.
·         Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε  ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
·         Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
·         Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού.
·         Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml
2.      Γαλακτοκομικά
·         Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5-1,8% λιπαρά)
·         Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
·         Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200gr.
·         Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
·         Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και Ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατέργαστα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.
3.      Απλά αρτοπαρασκευάσματα ή αρτοσκευάσματα
·         Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό
·         Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50gr.
·         Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50gr.
·         Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50gr.
Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
ü Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
ü  Τρανς λιπαρά έως 0,1%
ü  Νάτριο έως 0,5%
4.      Διάφορα αρτοσκευάσματα
·         Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60gr.
·         Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60gr.
·         Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40gr, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
ü Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
ü Τρανς λιπαρά έως 0,1%
ü Νάτριο έως 0,5%.
·         Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας – πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120gr και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
ü Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη – φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας.
ü Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και Ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών
·         Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
ü Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι,μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο – νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
·         Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση σε ατομική συσκευασία (έως 60gr) με τις παρακάτω προδιαγραφές
ü Η περιεκτικότητα τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων
ü Ανά 100gr προϊόντος:
§  Η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10gr.
§  Τα ολικά λιπίδια να μην υπερβαίνουν τα 10gr.
§  Τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 0,5gr
§  Το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5gr
5.      Σάντουιτς:
·         Τα σάντουιτς / τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου αυθημερόν.
·         Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, Ελληνική πίτα, Αραβική πίτα, σουσαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριός, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η Ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
·         Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
ü Κορεσμένα λιπαρά έως 1%.
ü Νάτριο έως 1%.
·         Λαχανικά όλων των ειδών
·         Ελιές χωρίς κουκούτσι και πάστα ελιάς
·         Αυγό καλά βρασμένο
·         Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
·         Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.
·         Επιτρέπεται η χρήση τυριών πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και Ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατέργαστα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή
6.      Γλυκίσματα
·         Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%.
·         Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50gr.
·         Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50gr.
·         Μέλι σε ατομική μερίδα.
·         Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30gr.
·         Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
7.      Ξηροί καρποί
·         Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50gr. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
8.      Υγρά τρόφιμα
·         Εμφιαλωμένο νερό.
·         Στα κυλικεία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευση επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
·         Καφές μόνο για το προσωπικό.
·         Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
9.      Βιολογικά Προϊόντα: Επιτρέπεται η διάθεση τους όπως αυτή ορίζεται στους κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΕΕ συμβουλίου με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανώτερο κατάλογο.
10.  Λειτουργικά τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής: Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (GMO).

11.  Άλλα προϊόντα: Δεν επιτρέπεται η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν αναφέρονται στις υγειονομικές διατάξεις.

Σχόλια